Corona-handelshuurlening: uitbreiding tot max. 4 maanden huur

Via de handelshuurlening schiet het Vlaams Gewest een deel van de handelshuur voor, op voorwaarde dat de verhuurder ook een deel kwijtscheldt.

De handelshuurlening is gebaseerd op een vrijwillige overeenkomst tussen huurder en verhuurder: de verhuurder scheldt minimaal 1 maand huur kwijt, en de Vlaamse overheid zal vervolgens enkele maanden huur voorschieten d.m.v. een lening aan de huurder (via PMV/z-Leningen). De uitbetaling gebeurt rechtstreeks aan de verhuurder.

Vanaf 4 januari 2021 wordt de handelshuurlening uitgebreid en versoepeld:

  • De handelshuurlening zal maximaal 4 maanden huur kunnen bedragen i.p.v. 2 maanden, met een maximumbedrag van € 60.000 per pand. De verplichte kwijtschelding door de verhuurder wordt niet opgetrokken en blijft dus minimaal 1 maand.
  • Ondernemingen met meerdere panden kunnen eventueel meerdere handelshuurleningen verkrijgen. Het totale bedrag dat één onderneming kan ontlenen wordt verhoogd tot maximaal € 150.000 voor alle panden samen.
  • Huurders die reeds een handelshuurlening verkregen volgens de huidige regeling voor 1 of 2 maanden huur, zullen de mogelijkheid krijgen om een extra lening te vragen tot in totaliteit maximaal 4 maanden huur, zonder dat een bijkomende kwijtschelding door de verhuurder vereist is.
  • Ook ondernemingen die gestart zijn na 12 maart 2020 zullen in aanmerking komen voor een handelshuurlening.