Update Coronamaatregelen

We zitten in een volgende fase van de corona-uitbraak. Nieuwe maatregelen zorgen voor nieuwe ondersteuningspremies.

Hieronder geven wij een overzicht van de nieuwe ondersteuningspremies alsook een opsomming van de belangrijkste bestaande die nog steeds kunnen aangevraagd worden.

Belangrijk is dat voor elke premie of steun specifieke voorwaarden en referentieperiodes gelden. Voor verduidelijking hierover kunt u steeds doorklikken op de link of ons contacteren.

Indien u wenst dat wij de aanvraag voor u behartigen, dan dient de vraag ons per mail gesteld te worden via het emailadres contact@raadhuis.be.

Er zijn naast onderstaande een aantal bijkomende maatregelen aangekondigd, zoals een tijdelijke kwijtschelding van sociale bijdragen en/of RSZ of een eindejaarspremie voor personeel. Zodra hier meer informatie over beschikbaar is, brengen wij u op de hoogte.

 

1. Nieuw Vlaams beschermingsmechanisme

Naar aanleiding van de verstrenging van de maatregelen aangekondigd op 16 oktober, wordt het eerste Vlaamse beschermingsmechanisme vernieuwd.

Wie tussen 1 oktober 2020 en 15 november 2020 een omzetverlies lijdt van minstens 60% in vergelijking met dezelfde periode in 2019, kan beroep doen op een steun die gelijk is aan 10% van de normale omzet.

Er is mondeling aangekondigd dat de voorwaarde van omzetverlies niet geldt voor horecabedrijven om de premie te kunnen ontvangen. Op dit moment hebben we hier nog geen schriftelijke bevestiging over. Zodra hier meer nieuws over is, krijgt u hiervan bericht.

Voor kleine bedrijven ligt het maximumbedrag op EUR 11.250. Voor bedrijven vanaf 10 werknemers ligt het maximumbedrag op EUR 22.500 .

Deze premie kan nog niet worden aangevraagd.

 

2. Het eerste Vlaams beschermingsmechanisme

Ondernemers met een omzetdaling van minstens 60% in augustus en september 2020 ten gevolge van de corona-maatregelen (in vergelijking met dezelfde periode in 2019), kunnen beroep doen op een premie.

De omvang van de premie is 7,5% van de omzet tijdens de referentieperiode (augustus en september 2019 of een andere referentieperiode door omstandigheden) en bedraagt max. EUR 15.000 per onderneming.

De premie kan aangevraagd worden tot uiterlijk 15 november 2020.

https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/vlaams-beschermingsmechanisme

 

3. Verdubbeling overbruggingsrecht

Voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten, wordt het overbruggingsrecht verdubbeld. Iemand zonder gezinslast krijgt EUR 2.583, iemand met kinderen ten laste krijgt EUR 3.226 .

Voor zelfstandigen van wie de zaak niet moet sluiten, maar die wel een belangrijk verlies lijdt, wordt het overbruggingsrecht verlengd.

Deze ondersteuningsmaatregel kan nog niet worden aangevraagd.

 

4. Overbruggingsrecht in geval van een gedwongen onderbreking

Naast het relance-overbruggingsrecht, is er sinds september het overbruggingsrecht in geval van een gedwongen onderbreking.

Wie komt in aanmerking?

  • Zelfstandigen die in quarantaine worden geplaatst en daardoor hun zelfstandige activiteit gedurende minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen daadwerkelijk en volledig moeten onderbreken. Zelfstandigen die hun activiteit van thuis uit kunnen organiseren, komen niet in aanmerking voor de uitkering.
  • Zelfstandigen die hun zelfstandige activiteit gedurende minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen volledig moeten onderbreken omdat zij moeten instaan voor de zorg voor hun kind(eren), doordat de klas in quarantaine moet of door de sluiting van de school of kinderopvang. Hierbij moet het gaan om kinderen van hoogstens 12 jaar. Bij oudere kinderen moet er een specifieke en omstandige motivering gegeven worden waarom de ouder toch nog moet instaan voor de zorg voor het kind.

Het bedrag van de premie is afhankelijk van de duur van de onderbreking.

De premie kan worden aangevraagd via het sociaal verzekeringsfonds.

 

5. Uitbreiding van de Winwin-lening

De Winwinlening is sinds 8 oktober verruimd en versoepeld.

‘Family, friends & fans’ kunnen een achtergestelde lening geven aan een onderneming. In ruil wordt er een jaarlijks fiscaal voordeel toegekend van 2,5% op het openstaande kapitaal.

De looptijd van de lening kan variabel zijn tussen 5 en 10 jaar (voorheen vast 8 jaar). De maximale looptijd is hierdoor uitgebreid van 8 jaar naar 10 jaar.

De kredietgever (particulier) kan max. EUR 75.000 (voorheen EUR 50.000) ontlenen en de kredietnemer (onderneming) max. EUR 300.000 lenen (voorheen EUR 200.000).

De overheidswaarborg in geval van niet-terugbetaling bedraagt tijdelijk 40% (voor de nieuwe overeenkomsten gesloten tot en met 31 december 2021).

https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/winwinlening

 

6. Corona-taxshelter

De bestaande taxshelter voor startups en scale-ups wordt uitgebreid met de kleine vennootschappen die tijdens de coronacrisis een aanzienlijke omzetdaling kenden. Met deze maatregel wil de overheid de versterking van de solvabiliteit van kleine vennootschappen fiscaal ondersteunen.

Contacteer ons voor meer informatie. (voor intern: https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/tax-shelter-covid-19 )