Corona-update: het overbruggingsrecht en het relance-overbruggingsrecht in juli en augustus

Ondernemingen werken op dit moment op verschillende ritmes, afhankelijk van de impact van de corona-maatregelen.  Het corona-overbruggingsrecht dat voorheen kon toegekend worden wanneer de activiteit min. 7 kalenderdagen onderbroken was, is daarom hervormd.

Afhankelijk van uw situatie wordt er gesproken van het corona-overbruggingsrecht of het relance-overbruggingsrecht.

 

Corona-overbruggingsrecht voor juli en augustus

In volgende gevallen kan het corona-overbruggingsrecht aangevraagd worden voor juli en augustus:

  1. U heeft automatisch recht op het corona-overbruggingsrecht indien uw activiteit nog steeds verplicht onderbroken is (bv. discotheken of massa-evenementen).
  2. Het corona-overbruggingsrecht kan aangevraagd worden indien uw activiteit volledig afhankelijk is van een activiteit die nog steeds verboden is. De rechtstreekse afhankelijkheid moet bij de aanvraag aangetoond worden.
  3. Voor uw activiteit was er geen opgelegde sluiting, maar u was wel genoodzaakt om gedurende min. 7 kalenderdagen de activiteit te onderbreken (bv. in het geval van een verplichte quarantaine van alle werknemers). De aanvraag dient sterk gemotiveerd en onderbouwd te worden.

 

Relance-overbruggingsrecht

Het relance-overbruggingsrecht wordt toegekend aan de zelfstandigen die in de eerste fase van de corona-crisis verplicht werden om hun activiteit te onderbreken. Concreet wil dit zeggen dat uwactiviteit tot minstens 3 mei 2020 door de overheid verboden was.

Bovendien kunt u aantonen dat uw activiteit voor het 2e kwartaal 2020 een omzetverlies of vermindering van bestellingen kent van minstens 10% in vergelijking met het 2e kwartaal 2019 als gevolg van de corona-maatregelen.

 

Contacteer ons op boekhouding@raadhuis.be of telefonisch indien u graag wilt dat wij dit voor u in orde brengen.

Graag herinneren wij er nogmaals aan dat de  corona-ondersteuningspremie kan aangevraagd worden tot en met 15 augustus 2020 (zie voor meer informatie onze vorige nieuwsbrief en het nieuws op de website https://www.raadhuisgroep.be/nl/nieuws) .