Corona-update: aanvraag ondersteuningspremie vóór 15 augustus 2020

CORONA ondersteuningspremie

 

WAT ?

Heel wat ondernemingen met een vestiging in Vlaanderen die open zijn gebleven of terug open zijn gegaan na een verplichte sluiting, ondervinden exploitatieproblemen of moeten nog steeds specifieke maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Als dit leidt tot een omzetdaling van minstens 60% in de doorstartperiode kan een onderneming ter compensatie nog een ondersteuningspremie genieten.

 

VOOR WIE + BEDRAG ?

U komt in aanmerking voor de corona ondersteuningspremie van 2.000,00 € als u tot één van de volgende categorieën behoort:

Zelfstandigen in hoofdberoep
Zelfstandigen in bijberoep die in 2019 een beroepsinkomen (netto belastbaar inkomen) hebben van minstens € 13.993,78
Vennootschappen met minstens 1 voltijdsequivalent werkend vennoot of minstens 1 voltijdsequivalent bij de RSZ ingeschreven personeelslid

U komt in aanmerking voor de corona ondersteuningspremie van 1.000,00 € als u een zelfstandige in bijberoep bent die in 2019 een beroepsinkomen (netto belastbaar inkomen) heeft tussen € 6.996,89 en € 13.993,78 en als loontrekkende minder dan 80% is tewerkgesteld.

 

VOORWAARDEN ?

De onderneming heeft een actieve exploitatie- of uitbatingszetel in het Vlaamse Gewest.

 

De onderneming moet onder het toepassingsgebied van de corona hinderpremie of van de corona compensatiepremie vallen.

 

OMZETDALING AANTONEN ?

U werd geconfronteerd met een verplichte sluiting? Dan moet u een omzetdaling van minstens 60% in de maand die volgt op de opheffing van deze verplichte sluiting kunnen aantonen.

Zelfstandigen en ondernemingen die niet verplicht gesloten werden moeten een omzetdaling van minstens 60% in de periode van 1 mei tot 31 mei 2020 kunnen aantonen. De referentieperiode is de periode van 1 mei 2019 tot en met 31 mei 2019.

De omzetdaling van minstens 60% zal u bij indiening van de steunaanvraag moeten verklaren op eer. U dient de bewijsstukken voor een controle gedurende 5 jaar bij te houden.

 

HOE AANVRAGEN ?

De aanvraag moet online ingediend worden uiterlijk op 15 augustus 2020.

De aanvraag kunt u eenvoudig zelf indienen.

Via onderstaande link komt u terecht op de website van VLAIO. Door te klikken op het “ roze “ aanvraag veld kunt u de aanvraagprocedure starten.

https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/corona-ondersteuningspremie/hoe-vraag-je-de-corona-ondersteuningspremie-0

In tegenstelling tot de aanvraagprocedure van de hinderpremie en compensatiepremie wordt geen vereenvoudigde aanvraagprocedure voorzien voor boekhouders en accountants. Gezien de aanvraag uiterlijk op 15 augustus moet worden verricht raden wij u aan zelf de premie aan te vragen door gebruik te maken van uw E-id en kaartlezer, federaal token, Itsme...

 

Indien vragen of bijstand gewenst, aarzel niet ons te contacteren.