Schoolverlater én jobstudent

Je bent schoolverlater en wil nog bijverdienen als jobstudent of je wil een schoolverlater in dienst nemen voor vakantiewerk? In dit nieuwsbericht lees je waar je rekening mee moet houden.

Het werk dat jobstudenten verrichten is vrijgesteld van de gewone RSZ-bijdragen. In plaats daarvan gelden er lagere RSZ-tarieven: 5,42% en 2,71%. Elke student mag maximaal 475 uur per jaar werken (bij één werkgever of bij meerdere werkgevers samen). De 475 uur mogen gespreid worden naar keuze. Voor een schoolverlater gelden er enkele regels om de lage RSZ-bijdragen te behouden, ook als werkgever is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn.

Iemand die afstudeert op 30 juni kan nog werken als jobstudent tot 30 september van datzelfde jaar (na 30 september zijn de gewone RSZ-bijdragen van toepassing), zolang de 475 uur nog niet opgebruikt zijn. En dit zelfs als die persoon zich al zou inschrijven als werkzoekende.
Aan deze regel hangt een voorwaarde vast: het moet gaan om een ‘echte’ studentenjob. Dat wil zeggen dat de studentenjob niet mag dienen als aanloop tot de functie die die persoon uiteindelijk zal beoefenen na de studentenperiode.

Wie net afgestudeerd is, moet rekening houden met deze voorwaarden:

  • Maximaal 240 uur van 1 juli tot 30 september voor afgestudeerden van hogere studies waarbij de kinderbijslag voor de 3 maanden behouden wordt.
  • Maximaal 240 uur van 1 juli tot 30 september voor afgestudeerden van het middelbaar waarbij de kinderbijslag voor de 2 maanden behouden wordt.
  • Indien de schoolverlater zich al ingeschreven heeft als werkzoekende, heeft die persoon tijdens de beroepsinschakelingstijd nog recht op kinderbijslag voor maximaal 12 maanden. De beroepsinkomsten mogen niet hoger zijn dan een wettelijk bepaald grensbedrag (€541,09 bruto per maand sinds juni 2017).