Een EORI-nummer ?!

In principe treedt het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 uit de Europese Unie (hierna: EU). De onderhandelingen over de scheiding gingen van start op 19 juni 2017 en het pokerspel zal blijven duren tot de laatste dag.

Momenteel ligt er een voorstel voor een terugtrekkingsakkoord op tafel om de scheiding tussen de EU en het VK ordelijk te regelen. Hierin staat onder andere het voorstel om een transitieperiode in te lassen tot eind 2020. Wat gebeurt er als je handel wil drijven met het Verenigd Koninkrijk?

Tijdens deze transitieperiode zou dan op vlak van douane, alles blijven zoals dat vandaag het geval is. Er zijn dan geen douaneformaliteiten, douanecontroles of douanedocumenten vereist in de handel tussen de EU en het VK.

Dit kan enkel maar het geval zijn wanneer dit terugtrekkingsakkoord door het Europees Parlement en het Parlement in het VK goedgekeurd wordt voor 29 maart 2019 of er indien er beslist wordt tot een uitstel van de Brexit. Indien dit niet het geval is, komt er een ‘hard brexit’ en zullen dan na 29 maart 2019 voor de handel tussen het EU en de VK douaneformaliteiten en documenten nodig zijn én worden controles door de douane mogelijk.

Vermits er op dit moment nog onduidelijkheid is met betrekking tot de timing en het al dan niet goedkeuren van het terugtrekkingsakkoord, moeten ondernemingen die handel drijven met het VK zich voorbereiden zodat er, bij een eventuele hard brexit, zo weinig mogelijk verstoringen van de handelsstromen zijn.

Voor een groot aantal ondernemingen betekent het verlaten van de interne markt door de VK dat zij voor het eerst geconfronteerd zullen worden met douaneformaliteiten indien zij hun handel met het VK wensen verder te zetten.

Om te kunnen voldoen aan de verplichtingen inzake douane, is het noodzakelijk dat deze ondernemingen beschikken over een eori-nummer (Economic Operator Registration and Identification).

Een eori-nummer kan vandaag reeds eenvoudig aangevraagd worden via de website van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A) via https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen en dan verder klikken op ‘Douane + EORI’. 

U kunt tevens terecht in onze kantoren om de aanvraagprocedure te verrichten.